Hammond jr. schaakt: Wit begint, zwart wint

Het loopt slecht met hem af in de video bij Caught by my shadow, Albert Hammond jr heeft de Dood uitgedaagd maar delft het onderspit in een bijzonder fraaie video, geregisseerd door Lauran Briet.

vlucht voor de dood

We kijken naar deel 2 van een tweeluik, het eerste is het meer poppy-nummer Losing Touch. In die video kondigt de Dood aan hem te komen halen. Hammond daagt hem uit een schaakspel te spelen. Maar in plaats daarvan neemt hij, in een rode overall, de benen. Hij vlucht door de Medina van een Marokkaanse stad, door een boomgaard, door een veld en beland in een steeds desolatere omgeving. Tot hij het strand bereikt en uitgeput neervalt. Zijn duel-partner loopt daar natuurlijk dood-leuk rond.

dans van schaakstukken

Het is het begin van Caught by my shadow. Hammond krabbelt overeind, in zijn rode overall en speurt rond op zoek naar zijn belager. Dan vlecht Lauran Briet een gelijkoplopend schaakspel in het verhaal. Een bijzonder fraaie dans van stenen als schaakstukken met Hammond met de witte stukken en de Dood natuurlijk met zwart.

De werkelijke worsteling speelt zich af in een steenachtige woestijn.

einde van Hammond

hammondHet schaakspel ontvouwt zich slecht voor de gitarist van The Strokes. De witte stukken verdwijnen sneller dan de zwarte. Tijdens de desperate strijd in de steenwoestijn smijt Hammond met steeds grote stenen naar zijn onzichtbare vijand, terwijl aan de schaaktafel de witte koning onder grote druk komen is komen te staan. Op het moment dat die verdwijnt wordt Hammond in de woestijn getroffen door bliksemschichten en is het gedaan met de hoofdrolspeler. Wit begint, zwart wint.

Caught by my shadow is de Prefix Disc deze week. Luister naar IndieXL, maar kijk vooral ook.

Ingmar Bergman

De videoserie is geïnspireeerd op de film ‘De zevende zegel’ (the seventh seal) van Ingmar Bergman uit 1957. Daarin maakt de hoofdpersoon een afspraak met de dood als (in de Middeleeuwen) de pest door de stad waart. De beeltenis van de Dood is vergelijkbaar met de tegenstander van Hammond in Caught by my shadow. En de uitdagende uitspraak van Hammond in Losing Touch “You let me live as long as I could stand against you. If I win you let me go,” stamt uit de film van Bergman.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.